Diensten

Emergency Call - 24/7

Verwarming

01.
Onderhoud Gasketels en mazoutbranders…

Het onderhoud van het centraal stooktoestel van uw verwarmingsinstallatie is een verplichting, zowel voor particulieren als bedrijven.

  • Centrale stooktoestellen op gas (aardgas, butaan, propaan) moeten 2-jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.
  • Centrale stooktoestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, …) moeten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.

Het onderhoud op een gas- of stookolieketel moet uitgevoerd worden door een erkende technicus gas- en of vloeibare brandstof. De gebruiker van het centrale stooktoestel is verantwoordelijk voor het onderhoud. Bij huurwoningen moet dus de huurder het centrale stooktoestel laten onderhouden.

Voorwaarden

  • De onderhoudsregels hieronder zijn alleen van toepassing op centrale stooktoestellen (centrale verwarming). Voor elektrische verwarmingstoestellen en afzonderlijke stooktoestellen (kachels, haarden, geisers, …) die niet zijn aangesloten op een centrale ketel, gelden andere regels.
  • Een onderhoud omvat:
    • reiniging en controle van de schoorsteen of de rookgasafvoer
    • controle van de algemene staat van het stooktoestel
    • controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
    • controle van de verbranding.

Procedure

De onderhoudsverplichtingen voor een centraal stooktoestel zijn afhankelijk van:

  • het soort brandstof
  • het vermogen van uw centraal stooktoestel. Het vermogen in kilowatt (kW) staat op het kenplaatje van uw cv-ketel. Dat is meestal een zilverkleurig plaatje dat op de buitenkant van de ketel bevestigd werd. U moet altijd naar het maximumvermogen kijken.

AIRCO

02.

Airco Onderhouden

Om een optimale werking van jouw airconditioning te garanderen is het aangeraden om tijdig jouw airco te onderhouden. In bepaalde gevallen is het onderhoud zelfs bij wet verplicht. Alles over de wettelijke verplichtingen en het belang.

Wanneer is het verplicht om jouw airco te onderhouden?

Of je al dan niet verplicht bent om jouw airco van een onderhoud te voorzien is afhankelijk van het koelmiddel.

  • Airco’s met minder dan 3kg koelmiddel: Geen verplicht onderhoud
  • Airco’s met meer dan 3kg koelmiddel: Jaarlijks verplicht onderhoud
  • Airco’s met meer dan 30kg koelmiddel: Zesmaandelijks verplicht onderhoud
  • Airco’s met meer dan 300kg koelmiddel: Driemaandelijks verplicht onderhoud

Ben je bij wet verplicht om een onderhoud te laten uitvoeren, dan moet je naast het onderhoud ook een lektest laten uitvoeren. Het onderhoud moet bovendien uitgevoerd worden door een gecertificeerd koeltechnicus die werkt voor een gecertificeerd koeltechnisch bedrijf wij beschikken over de nodige certificaten .

Het is ook verplicht om een logboek bij te houden. Zo’n logboek vermeldt allerlei gegevens zoals een verslag van interventies en onderhoudsbeurten, gegevens van de installatie, de installateur, … Je ontvangt het bij de installatie van de airco en het moet steeds beschikbaar zijn bij een volgende controle, herstelling, …

⇒ Wat als onderhoud niet verplicht is?

Heb je een airconditioning installatie met minder dan 3kg koelmiddel, dan is onderhoud niet bij wet verplicht. Maar hoe weet je dan wanneer het tijd is om een bedrijf in te schakelen om jouw airco te onderhouden? Bij volgende tekenen zou er alvast een lampje moeten gaan branden:

  1. De airco maakt meer lawaai: Dat wijst waarschijnlijk op een probleem met de motor of compressor. Een ratelend geluid wijst vaak op een geblokkeerde ventilator, een krassend geluid vaak op een versleten kogellager. De kans op een lek is dan weer groot als je een borrelend geluid hoort.
  2. Je hebt een hogere energierekening: Airconditioning die niet meer optimaal werkt, verbruikt meer energie. Dat met een hogere energierekening als resultaat.
  3. Het duurt langer om een ruimte te koelen: Dat wijst er waarschijnlijk op dat de koelvloeistof bijgevuld moet worden.

TIP: Ook als bovenstaande problemen zich niet voordoen is het aangeraden om jouw airco op regelmatige basis (1x/jaar) een onderhoud te geven. Contacteer ons wij hebben de nodige kennis en ervaring om jou te verzekeren van een correcte uitvoering zodat jouw airco optimaal kan blijven werken.

Doordat wij jouw airco regelmatig nakijken kunnen problemen of defecten tijdig opgespoord en opgelost worden. Zo zorg je ervoor dat jouw airco langer meegaat en voorkom je hoge kosten om de airco te herstellen. Bovendien zal de prijs om een airco te onderhouden binnen een onderhoudscontract lager zijn dan de prijs van een eenmalig onderhoud.

WAAROM IS DE AIRCO REINIGEN BELANGRIJK?

Of je nu verplicht bent of niet, jouw airco regelmatig laten reinigen heeft heel wat voordelen:

  • Je vermijdt hoge kosten voor het herstellen van defecten: Via onderhoud kunnen problemen tijdig opgespoord en opgelost worden. Zo voorkom je hoge kosten om de airco te herstellen.
  • De airco gaat langer mee: Een airconditioning installatie die regelmatig onderhoud krijgt, blijft optimaal werken en gaat dan ook langer mee.
  • Lager energieverbruik: Airconditioning die goed werkt, werkt efficiënt en verbruikt dus ook een minimum aan energie. Dat heeft een positieve invloed op jouw energiefactuur.
  • Gezondere binnenlucht: Dankzij airco onderhoud voorkom je dat bacteriën en schimmels zich in de installatie nestelen. Zo vermijd je slechte geurtjes en allergische reacties als gevolg van een vuil aircosysteem.

WERKWIJZE ONDERHOUD AIRCO

Bij een onderhoud van een airco worden alle belangrijke onderdelen gecontroleerd en eventueel vervangen, filters en units worden gereinigd en er wordt gecontroleerd op lekkages. Enkele taken die men bij airco onderhoud uitvoert:

  • Controleren/vervangen van de compressor
  • Controleren/vervangen van de ventilatoren
  • Schoonmaken en controleren/vervangen van de filters
  • Schoonmaken van de buitenunit/binnenuit
  • Controle op lekkages van het koelmiddel
  • Controleren/afstellen/testen van de regelapparatuur

Ventilatie

03.

Ventilatie onderhouden

Onderhoud van ventilatie

  • SYSTEEM C

Bij een ventilatiesysteem C wordt de verse buitenlucht aangevoerd via roosters in muren of ramen. Hier stapelt zich vuil op dat de bewoner moet reinigen.

Ook de ventielen in de natte ruimtes moet je op regelmatige basis reinigen.

In een systeem C zit geen luchtfilter die vuil of stof tegenhoudt. Hierdoor is de ventilator die in de ventilatie unit zit, helemaal onbeschermd. U moet de ventilator dus op regelmatige tijdstippen laten onderhouden.

Bij een gebrek aan onderhoud vervuilt de ventilator in een systeem C dus sneller. Hierdoor gaat hij gaat hij meer elektriciteit verbruiken om rond te draaien.

  • SYSTEEM D

Bij een ventilatiesysteem D worden buitenlucht en binnenlucht mechanisch aangezogen en afgevoerd. Filters houden stof en vuil tegen, zodat de ventilatiecapaciteit van je systeem D hoog blijft.

De luchtfilters zijn eenvoudig te reinigen. Dit dient om de 3 maanden te gebeuren. Met de stofzuiger is dit een werk van pakweg een minuutje. Als je de filter aan de toevoerzijde regelmatig reinigt en vervangt wanneer nodig (om de 12 maanden), dan blijven je toevoerkanalen proper.

Wij adviseren uw toestel te laten onderhouden om de 2 jaar, het kanalennet een eerste keer te laten nakijken na 4 jaar – dat betekent niet automatisch reinigen.

Voor meer info over onderhoud en onderhoudscontracten, vraag vrijblijvend een offerte aan.

Sanitaire

04.

Onderhoud boiler

Door een periodiek onderhoud van een warmwaterboiler, afzonderlijk geplaatst of gekoppeld aan een cv-installatie blijft het rendement hoog.

Het is aangeraden om periodiek ( 2 jaarlijks ) een onderhoud aan boilers te laten uitvoeren. Zowel de elektrische boilergasboiler,, warmtepompboiler of doorstroomboiler komen in contact met water.

Boiler onderhouden

Het boileronderhoud omvat een aantal controlepunten om na te zien of de boiler installatie nog goed werkt:

  • wat is de staat van de warmteweerstand
  • controle & kalkaanslag in de boilerruimte
  • controle & kalkaanslag in de waterleidingen
  • controle elektrische onderdelen

Boiler ontkalken

Eén van de grote boosdoeners die zorgen voor een storing of het slecht werken van een elektrische boiler is kalk. Kalkaanslag vindt plaats doordat het water dat gebruikt wordt veel te hard is. Met kalkafzetting in de boiler en in de cv-buizen tot gevolg. De kalkvorming kan voorkomen in de elektrische boiler, zonneboiler, of in een boiler op gas. Door de afzetting van kalk in de boiler, zakt het rendement van de cv-installatie. Jouw verbruik blijft hetzelfde, dus je betaalt voor niks. Dichtingen en sluitingen zullen niet goed meer werken, met lekkages als gevolg.

Het gevolg van kalk in jouw cv-installatie laat zich kenmerken door verschillende storingen en problemen:

  • water stroomt niet goed meer door cv-buizen
  • radiatoren / buizen maken lawaai
  • boiler warmt niet goed meer op
  • lekkages
  • thermostaat kapot
  • dichtingen versleten
  • warmteweerstand is kapot
 

Installeren

05.

Centrale verwarming laten plaatsen

Niets aan het toeval overlaten

Als u door Saniben een centrale verwarming wilt laten plaatsen, laten wij niets aan het toeval over. Wij bieden u een uitmuntende service. Voor elk project komen we eerst ter plaatse voor de nodige analyses en opmetingen. Daarna werken we een technische oplossing uit die we vertalen in een gedetailleerde offerte. Die mag U al enkele dagen na ons bezoek al verwachten. Voor de radiatoren en cv ketel voeren we een warmtestudie uit. Wilt u een centrale verwarming laten plaatsen? Wanneer u voor ons kiest, spelen we met onze planning kort op de bal.

Wij laten u nooit in de kou staan

Ook na de installatie mag u op ons blijven rekenen. Is uw verwarmingsketel toe aan een onderhoudsbeurt? Wij contacteren u proactief wanneer u bij ons uw centrale verwarming hebt laten plaatsen. Bij defecten komen we zo snel mogelijk ter plaatse. Voor ernstige verwarmingsproblemen zijn we ook ’s avonds en in het weekend telefonisch bereikbaar.

 

Uw oude ketel aan vervanging toe?

Is uw oude ketel stilaan aan vervanging toe? Geef ons een seintje. Wij komen de toestand van uw huidige ketel nakijken. Elke situatie is anders. Daarom gaan we steeds voor een oplossing op maat die we grondig met u bespreken.

Laat uw stookolie- en gasketel controleren en reinigen

Slechts weinig verwarmingsspecialisten zijn nog bereid om stookolieketels te reinigen. Wij doen dit wel, hetzelfde geldt voor gasketels. Onze jarenlange ervaring op dit vlak vormt dan ook een grote troef. Ook voor een grondige verwarmingsaudit kan u op ons rekenen. Wij bezitten alle nodige certificaten om u nadien de keuringsrapporten en verbandings-attesten te overhandigen. Voor stookolieketels zijn we gecertificeerd door Cedicol, voor aardgas door Cerga.

Snelle Service

Residentieel Verwarming, Koeling en Loodgieterij Oplossingen…